O.C.F. Hoffham (1744-1799)

Otto Christian Friedrich Hoffham was misschien wel één van de grappigste dichters uit de achttiende eeuw. Hoewel hij geen Nederlander was en ook niet in Nederland geboren of gestorven is, heeft hij toch zijn sporen nagelaten in de Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Handtekening van O.C.F. Hoffham.

Hoffham publiceerde slechts twee dichtbundels en één verhandeling over poëzie. Een portret van hem is er niet.

In zijn debuutbundel liet hij zich zien als hekeldichter. Zijn andere dichtbundel ging over een wel heel apart onderwerp: slapen. In beide bundels toonde hij zich een buitengewoon humoristische en ironische dichter. In zijn verhandeling over de dichtkunst nam Hoffham als een ware taal-criticus zijn mededichters op de korrel. Tegelijkertijd formuleerde hij zijn theorie over het schrijven van goede poëzie. In dit werk verdedigde hij de rijmloze dichtkunst en bekritiseerde hij vooral het dichtwerk van Joost van den Vondel.

Tussen zijn tiende en negenentwintigste levensjaar leefde Hoffham als koopman in Amsterdam. Tijdens deze periode ontpopte hij zich ook als dichter in het Nederlands. Hoffham zou de rest van zijn leven exclusief in het Nederlands publiceren, ook al keerde hij in 1773 terug naar Duitsland.

Dit profiel over O.C.F Hoffham geeft een uitgebreid overzicht van zijn leven en oeuvre. Door middel van citaten en afbeeldingen van zijn correspondentie is het mogelijk om u te verdiepen in de gedachten deze achttiende-eeuwse excentriekeling.

Geboren te Duitsland, thans Polen, op 2 juni 1744

Overleden te Prenzlau, Duitsland, op 11 februari 1799

Leven en werk van O.C.F Hoffham

Over de gedichten van O.C.F. Hoffham

Online bronnen over O.C.F. Hoffham