Anneke Brassinga

Anneke Brassinga debuteerde als dichteres in 1987 (met de bundel 'Aurora') en als romanschrijfster in 1993. Ze verwierf bovendien bekendheid met haar vertalingen van werken van onder meer Vladimir Nabokov, Oscar Wilde, Sylvia Plath, Jules Verne en W.H. Auden.

Anneke Brassinga

De thema's van Brassinga's poëzie zijn de natuur en de liefde, maar ook de taal. Om haar rijke woordenschat wordt zij vaak geroemd, evenals om haar taalvaardigheid. In haar gedichten deelt Anneke Brassinga intieme speldenprikken uit, is zij liever niet merelloos en leert ze haar lezers 'Hoe te zoenen op straathoeken'.

Brassinga zet zich in voor de stichting 'De eenzame uitvaart'. Deze stichting is in 2002 opgericht door de Amsterdamse dichter F. Starik. De dichters die zijn aangesloten bij de stichting schrijven gedichten voor eenzaam gestorven mensen en lezen ze voor tijdens de uitvaart.

De Nijhoff-prijs voor haar vertaling van Nabokov's The gift weigerde Anneke Brassinga in ontvangst te nemen. Ze nam later wel andere prijzen aan zoals de Herman Gorterprijs, de Paul Snoekprijs en de VSB poëzieprijs.

De poëzie van Anneke Brassinga

Online bronnen over Anneke Brassinga