Anne Vegter

Anne Vegter was Dichter des Vaderlands van 31 januari 2013 tot 29 januari 2017.

Anne Vegter, april 2015

Voordat zij als dichter debuteerde, schreef Vegter enkele kinderboeken, zoals De dame en de neushoorn en Verse bekken! In 1990 publiceerde Vegter haar eerste gedichtenbundel: Het veerde. Geheel in de traditie van het kinderboek was ook de dichtbundel voorzien van illustraties. Uit die kinderboeken nam zij de wonderlijke taal mee naar de poëzie, waarmee veelal vreemde en verrassende wendingen worden bereikt. De titel Aandelen en obligaties geeft al aan dat we hier niet met een doorsnee-dichter te maken hebben.

Behalve kinderboeken schreef Vegter ook verhalen en toneel. De scheidslijnen tussen de verschillende genres houdt zij zo vloeiend mogelijk. In een interview vertelde zij dat zij binnen een bepaalde vorm, of dat nou een kinderboek was of een column of een toneelstuk, zichzelf de maximumvrijheid wilde verschaffen om haar ideeën te laten stromen. Haar gedichten veranderen dan ook soms in proza of sprookjes waarin toneelmatige elementen niet worden geschuwd.

Er wordt in haar gedichten soms met wellust aan ongemakken gedacht en je schijnt 'de blauwdruk van mijn liefdesproject' ook telefonisch te kunnen bestellen. In een gedicht over de dood staat dat zij al jaren sterft van nieuwsgierigheid. Bij bloemkool denkt zij aan hersens en wil de groentenboer er het mes in zetten.

Leven en werk van Anne Vegter

Over de gedichten van Anne Vegter

Online bronnen over de poëzie van Anne Vegter