Willem Bilderdijk (1756-1831)
Willem Bilderdijk heeft enorm veel geschreven. Naar schatting bestaat zijn dichtwerk uit meer dan driehonderdduizend versregels. Hij werd daarom 'een onvermoeibaar versifex' genoemd en later 'Bulderdijk'.
En dat terwijl het schrijverschap niet eens zijn full-time baan was. Het grootste gedeelte van zijn leven verdiende Bilderdijk de kost als advocaat of docent. Bilderdijk schreef ook betogen in proza, verhalen, verhandelingen over taalkunde, filosofie en godsdienst en hij maakte vertalingen. Ook als tekenaar was hij verdienstelijk en tevens was hij thuis in de geneeskunst.
Aanvankelijk was zijn werk nog classicistisch van aard, maar hij ging de geschiedenis in als het prototype van een romantisch dichter. Eén reden daarvoor was zijn melancholie: Bilderdijk voelde zich altijd ongelukkig en koesterde een levenslange doodswens. Latere generaties keken met plaatsvervangende schaamte naar zijn werk en door de Tachtigers werd hij verguisd als 'de grote ongenietbare'. Tijdens zijn leven was hij van grote invloed, ten eerste omdat hij zich overal mee bemoeide, van politieke kwesties tot de evolutieleer; en ten tweede doordat hij als docent ook de mogelijkheid kreeg dichters als Da Costa en politici als Groen van Prinsteren diepgaand te beïnvloeden. De Bilderdijk-berg is enorm: dit Profiel wil alleen enkele mijngangen graven om toegang te geven tot verborgen schatten.
Geboren te Amsterdam op 7 september 1756
Overleden te Haarlem op 18 december 1831
Leven en werk van Willem Bilderdijk
- Willem Bilderdijk: biografie
- Willem Bilderdijk: geïllustreerde bibliografie
- Zoeken naar exemplaren uit de Leeflang-collectie in de Koninklijke Bibliotheek
- 75 jaar doodsverlangen: het leven van Bilderdijk in vogelvlucht
Over de gedichten van Willem Bilderdijk
- Een 'onvermoeibare versifex': het debuut van Bilderdijk
- Hoogtepunten uit het werk van Bilderdijk
- Was Bilderdijk een romanticus?
- Willem Bilderdijk: zondebok van Tachtig
- Recent Bilderdijk-onderzoek
- Voorberichten door Bilderdijk
- Willem Bilderdijk: enkele literatuurverwijzingen