Driek van Wissen (1943-2010)

Driek van Wissen stond bekend als dichter en taalpurist en als schrijver van light verse in strakke vormen: het sonnet, het rondeel, het ollekebolleke en de limerick. Hij werd op 26 januari 2005 gekozen tot tweede officiële Dichter des Vaderlands. Als gelegenheidsdichter oefende hij al sinds 2000 door wekelijks een actueel gedicht voor een website te schrijven.

 

Veruit de meeste gedichten van Van Wissen zijn in sonnetvorm, waarbij hij twee rijmklanken gebruikte in plaats van de gebruikelijke vier. Hij was een populaire dichter die voor diverse radio- en televisieprogramma's schreef. Zo werkte hij mee aan het populaire televisieprogramma 10 voor taal. Zijn rubriek over taalgebruik in het Dagblad van het Noorden gebruikte hij onder andere om zijn hekel aan modewoorden te ventileren.

De thema's van de gedichten zijn herkenbaar en humoristisch, waarbij het scala breed is. Van Wissen schreef gedichten over Friezen, over burenruzie, over de schaker Donner en over het nut van Hoogezand en de zin van Sappemeer.

Hij voerde tijdens de verkiezing voor de Dichter des Vaderlands een actieve campage voor zichzelf en deelde links en rechts pennen uit waarop vier rijmende regels aanspoorden tot het uitbrengen van een stem op Van Wissen. Hij gaf het goede voorbeeld en stemde op zichzelf. Tijdens zijn periode als Dichter des Vaderlands, die in januari 2009 werd afgesloten, schreef hij niet alleen Gedichten des Vaderlands, ook hield hij voor de Koninklijke Bibliotheek een rubriek bij over zijn belevenissen als Dichter in het Vaderland. In februari 2009 sloot hij die reeks af met een tiental stellingen.

Driek van Wissen overleed, onverwacht, tijdens een verblijf in Istanbul in mei 2010: hij werd slechts 66 jaar.

Geboren in Groningen op 12 juli 1943

Gestorven in Istanbul op 21 mei 2010

Leven en werk van Driek van Wissen

Over de poëzie van Driek van Wissen

Online bronnen over de poëzie van Driek van Wissen