Judith Herzberg

Judith Herzberg (geboren in 1934) is een van Nederlands meest bekende dichters. Zij ontving in 1997 de P.C. Hooftprijs voor poëzie en in 2018 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Judith Herzberg

Judith Herzberg schrijft meestal over gewone dingen, die door haar gedichten heel bijzonder worden. In één van haar gedichten schrijft zij: 'heel ingewikkeld kan het worden tot het weer eenvoudig wordt', je kan bijvoorbeeld ' een haakje maken aan een raam zodat het half open kan staan' of 'een woord opzoeken in een woordenboek'. Herzberg doet nooit alsof het om 'grote' onderwerpen gaat. Ze plukt een 'grasbouquet', of ze kijkt naar een vlieg op het raam. Soms gaan haar gedichten over het stroef lopen van een relatie of over hoe het voelt om ouder te worden.

Behalve om haar poëzie is Herzberg ook bekend om haar vele toneelspelen, vooral door Leedvermaak. De hoofdrolspelers in dit stuk zijn familieleden die allerlei problemen met elkaar hebben, maar daar niet over praten. Uiteindelijk blijkt dat ze allemaal worstelen met ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog.

Herzberg maakt in haar gedichten geraffineerd gebruik van klank en van onverwachte accenten. Soms gebruikt ze wel rijm, dan weer niet. Vaak ook lijken haar gedichten regelrecht uit een dagelijks gesprek te zijn gehaald. Hierdoor worden haar gedichten zo persoonlijk en echt.

Over leven en werk van Judith Herzberg

Over de gedichten van Judith Herzberg

Online bronnen over de poëzie van Judith Herzberg