Eva Gerlach

Het pseudoniem Eva Gerlach heeft na het debuut in 1979 jarenlang voor speculaties gezorgd. Sommige critici wisten zeker dat Gerrit Komrij schuil ging achter dit pseudoniem, maar ook andere namen werden genoemd. Het was overigens wel Gerrit Komrij die onthulde hoe de auteur in werkelijkheid heette: Margaret Dijkstra.

Eva Gerlach

Eva Gerlach schrijft zowel gedichten voor kinderen als voor volwassenen. Het thema van haar gedichten is bijna altijd: het persoonlijke leven, waaruit de doden nooit verdwijnen.

Zij debuteerde met strakke en regelmatig ogende, maar ironische gedichten. In de loop der jaren begon zij vrijere versvormen te hanteren.

De bundels van Gerlach worden vaak herdrukt en zij hoort tot de belangrijke dichters die de P.C. Hooft-prijs ontvingen. Zij kreeg hem in 2000, nadat in 1999 haar verzamelde gedichten waren uitgegeven. In 2010 verscheen een nieuwe verzamelbundel: Het gedicht gebeurt nu.

In de gedichten van Eva Gerlach komen eigenaardige woorden voor: vleugelgeil en visdoorzwommen hazen komen er in voor, net als draken met vreselijke klauwen. Er worden lettergrepen op sneeuw 'gemorst', er dansen zelfbouwmodellen in de lucht, en Vrouw Stapvoets ruikt een lichaam van gras en brood.

Leven en werk van Eva Gerlach

Over de poëzie van Eva Gerlach

Online bronnen over Eva Gerlach