T. van Deel (1945-2019)

De meeste lezers kennen T. van Deel als criticus, maar hij is ook de schrijver van een klein oeuvre van compacte gedichten.

Tom van Deel

Tom van Deel is Neerlandicus, dichter, bloemlezer, essayist, redacteur en recensent. Daarnaast maakt hij alleen al in de periode van 1972 tot 2002 deel uit van zestien verschillende jury's, die 32 maal een prijs uitreikten, en zijn invloed als jurylid is daarna voortgezet. Van Deel werkte mee aan de Nieuwe Bijbelvertaling voor de psalmen.

Zijn gedichten gaan over eksters, oude dames en slakjes die langs de wand van het aquarium 'slijmen'. Uit talrijke bibliofiele uitgaven, waaronder bundels en gedichten in samenwerking met Chris van Geel en Peter Yvon de Vries, blijkt Van Deels interesse voor tekenen, beeldende kunst en natuur. Al met al schreef hij zo'n 150 gedichten.

In een interview met Piet de Moor in HN Magazine (15 augustus 1987) zei Van Deel:'Ik zoek naar elementaire beelden' en: 'Ik ben steeds weer de dichter van één versje. Mijn poëzie is inderdaad witloos, als een steen of als een schilderijtje. De gedachte komt wel eens op, dat ik met de titel een spijker in de muur sla, en daar hangt dan mijn versje aan.'

Leven en werk van T. van Deel

Over de gedichten van T. van Deel

Online bronnen over T. van Deel