Gerrit Achterberg (1905-1962)

De populaire dichter Gerrit Achterberg staat bekend als de man die zijn hospita vermoordde en dichtte over een gestorven geliefde. De groeiende waardering voor zijn werk begon met een lofrede van Bertus Aafjes in 1946. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten die experimenteerden met dichtvormen werd Achterbergs poëzie steeds vormvaster. Zijn thema is omschreven als: 'U en de dood en ik'.

Gerrit Achterberg omstreeks 1936

De dichter stond jarenlang, tot 1955, ter beschikking van de regering (tegenwoordig TBS) en verbleef in verschillende psychiatrische inrichtingen. Van daaruit werkte hij verder aan zijn gedichten en correspondeerde met vrienden en uitgevers.

'Den Haag, je tikt er tegen en het zingt', schreef Achterberg in zijn Ode aan Den Haag. De poëzie van Achterberg blijft intrigeren. Een groot aantal dichters, zoals Rutger Kopland en Simon Vinkenoog, is door hem beïnvloed. Het is opvallend dat zijn werk nog steeds gelezen wordt door een grote schare bewonderaars. De universele thematiek (dood,liefde en mystiek), de autobiografische inslag, de heldere stijl en de verrassende rijmwoorden blijven velen boeien. Al sinds 1981 bestaat een Achterberg Genootschap dat aandacht besteedt aan zijn leven en werk.

In 2003 gaf Querido de dertiende druk van de bundel Verzamelde gedichten uit; de eerste druk verscheen in 1963. Vervolgens werden er tienduizenden exemplaren van verkocht.

Geboren te Neerlangbroek op 20 mei 1905

Overleden te Leusden op 17 januari 1962

Leven en werk van Gerrit Achterberg

Over de gedichten van Gerrit Achterberg

Online bronnen over Gerrit Achterberg