5 dans ton oeil / L'oreille du mur

Jaar: 1998

Auteur: Salah Stétié (1929 - 2020)

Kunstenaar: Pierre Alechinsky 1927

Uitgeverij: R.L.D. [Robert en Lydie Dutrou]

L'oreille du mur, voorzijde omslag

Het aantal door Alechinsky geïllustreerde of gemaakte boeken is zo groot dat een volledige catalogus ervan onmogelijk lijkt. Alechinsky heeft wel aan zo'n bibliografie meegewerkt, maar de ondertitel ervan geeft op geestige wijze aan dat volledigheid uitgesloten is. Het is niet een 'beredeneerde' bibliografie geworden, niet een 'catalogue raisonnée', maar een 'redelijke' bibliografie, een 'reasonable catalogue', die verscheen in 2002.

De twee boeken die Robert en Lydie Dutrou in 1998 met Alechinsky maakten staan erin beschreven onder nummer 146 en 147 en ze verschillen nogal van formaat. L'oreille du mur bevat aforismen van de dichter Stétié, gereproduceerd naar diens handschrift en meet 21 bij 13,2 centimeter. 5 dans ton oeil is een portfeuille van 72 bij 52 centimeter met vijf losse litho's. Sommige delen van die grote prenten zijn geëtst en bevatten met de hand gezette en gedrukte teksten van Stétié.

De aforismen gaan over leven, denken en schrijven, zoals het genre voorschrijft:

Le plaisir d'être un bête. Le plaisir d'être. Le plaisir. (Het plezier te leven als een dier. Het plezier te leven. Het plezier.)

L'homme comprend même ce qu'il ne comprend pas. (De mens begrijpt zelfs wat hij niet begrijpt.)

On ne peut rien faire que seul. Mais pas tout seul. (Iets maken kan alleen in afzondering. Maar niet helemaal alleen.)

In 1955 bracht Alechinsky een bezoek aan Japan. Sindsdien blijkt zijn fascinatie voor de oriëntaalse kalligrafie uit al zijn werk. Hij koos voor het penseel (in plaats van de schilderskwast) en gebruikte die voortaan om te tekenen, te schilderen en te lithograferen. Ook schilderde hij niet langer op linnen, maar op papier. Humor, frisheid en levendigheid zijn de termen waarin over de kunst van Alechinsky wordt geschreven.

  • Titelpagina en frontispice van L'oreille du mur

Bibliografische beschrijvingen

Beschrijving: L'oreille du mur / Salah Stétié ; [ill. par] Pierre Alechinsky. - Parly en Puisaye : R.L.D., 1998. - 34 p. : ill. ; 22 cm. 

Uitgegeven met: 5 dans ton oeil

Drukker: Italic Impression

Oplage: 600 exemplaren

Exemplaar: Een van de 600 exemplaren op Vergé Ivoire en nummer 18 van de 80 door de auteur genummerde en gesigneerde exmplaren

Bijzonderheid: Met een door de kunstenaar gesigneerde ets op Larroque

Bibliografie: Bénézit 1-175

Aanvraagnummer: KW Koopm M 753

Beschrijving: 5 dans ton œil / Salah Stétié ; [imagé et mis en page par Pierre Alechinsky]. - Paris : R.L.D., 1998. - [7] pl.: ill. ; 66×51 cm.

Uitgegeven met: L'oreille du mur

Drukker: Robert et Lydie Dutrou (Parijs)

Oplage: 120 exemplaren

Nummer: Een van de 120 exemplaren op Arches en nummer IX van de 15 exemplaren voor de auteur

Bijzonderheid: Gesigneerd door de auteur De vijf originele litho's zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaar

Aanvraagnummer: KW Koopm E 47

Literatuur

  • Pierre Alechinsky, The complete books. A reasonable catalogue. Antwerpen, Celueers & Van de Velde Booksellers, 2002
  • Paul van Capelleveen, Sophie Ham, Jordy Joubij, Voices and visions. The Koopman Collection and the Art of the French Book. The Hague, Koninklijke Bibliotheek, National Library of the Netherlands; Zwolle, Waanders, 2009
  • Paul van Capelleveen, Sophie Ham, Jordy Joubij, Voix et visions. La Collection Koopman et l'Art du Livre français. La Haye, Koninklijke Bibliotheek, Bibliothèque nationale des Pays-Bas; Zwolle, Waanders, 2009
  • Paule Plouvier, Renée Ventresque, Itinéraires de Salah Stétié. Paris, L’Harmattan, 1996
  • Tussen de regels: Alechinsky. Den Haag, Living Stone Editions, 1997