Pluie sur la Palestine

Jaar: 2002
Auteur: Salah Stétié (1929 - 2020)
Kunstenaar: Rachid Koraïchi 1947
Uitgeverij: Al Manar

Pluie sur la Palestine, voorzijde omslag

De auteur is afkomstig uit Libanon, de kunstenaar uit Algerije, de uitgeverij is gevestigd in Parijs en het gedicht gaat over het vredesproces in het Midden-Oosten. Zo mediterraan zijn de Franse connecties - niet voor niets verschijnt dit gedicht in de reeks 'Méditerranées'.

De Franse literatuur kent veel schrijvers die afkomstig zijn uit Noord-Afrika en het verdere Middellandse-Zeegebied en een zuidelijke of arabische thematiek hoort voor de Franse lezer niet persé bij de buitenlandse literatuur.

De kunstenaar Koraïchi laat het strenge soefisme van zijn jeugd- ontdaan van de religieuze aspecten- doorwerken in zijn kunst, veelal installaties van verschillende materialen, zoals schalen met rozenblaadjes in combinatie met borduursels. De onderliggende betekenis van het soefisme, tolerantie en openheid, worden door middel van aan de kalligrafie verwante symbolen opgeroepen. In 1971 verhuisde hij naar Parijs en werkte ook als illustrator voor schrijvers als Mohammed Dib en Mahmoud Darwish.

Pluie sur la Palestine heeft een politieke lading. De regen in de titel verwijst naar een bombardement, dat overdag 'la nuit' (de nacht) komt brengen in plaats van 'le plein soleil de ce jour perdu' (de volle zon van deze verloren dag). Namen worden genoemd uit verleden en heden: Caesar, Herodes en dan is het een kleine stap naar Bush.

Pluie sur la Palestine, colofon


Bibliografische beschrijving

Beschrijving: Pluie sur la Palestine / Salah Stétié (texte) ; Rachid Koraïchi (lithographie). - [Neuilly-sur-Seine] : Al Manar, 2002. – Leporello, [8] p. : ill. ; 26 cm. – (Méditerranées)
Drukker: SAIG Oplage: 85 exemplaren
Exemplaar: Nummer 35 van de 85 op Arches
Lettertype: Garamond
Bijzonderheid: Gesigneerd door auteur en kunstenaar Bibliografie: Bénézit 7-945
Aanvraagnummer: KW Koopm L 503

Literatuur

  • Béatrice Bonhomme, Salah Stétié en miroir. Amsterdam, Rodopi, 2000
  • Paul van Capelleveen, Sophie Ham, Jordy Joubij, Voices and visions. The Koopman Collection and the Art of the French Book. The Hague, Koninklijke Bibliotheek, National Library of the Netherlands; Zwolle, Waanders, 2009
  • Paul van Capelleveen, Sophie Ham, Jordy Joubij, Voix et visions. La Collection Koopman et l'Art du Livre français. La Haye, Koninklijke Bibliotheek, Bibliothèque nationale des Pays-Bas; Zwolle, Waanders, 2009
  • Paule Plouvier, Renée Ventresque: Itinéraires de Salah Stétié. Paris, L'Harmattan, 1996