Mes maîtresses

Jaar:
1931
Auteur:
Jean Fayard (1902 - 1978)
Kunstenaar:
Jean Lébédeff (1884 - 1972)
Uitgeverij:
Fayard
Vooromslag

Aan het eind van de negentiende eeuw was de productie van romans tegen een lage prijs enorm om aan de almaar toenemende vraag van het publiek te voldoen. Voor die – vaak geïllustreerde – lectuur werden de kosten zo laag mogelijk gehouden en de kwaliteit van papier en druk waren vaak slecht. De oplagen liepen in de tienduizenden en meer. Arthème Fayard (1866-1936) speelde handig in op deze ontwikkelingen door in 1904 de Modern-Bibliothèque te introduceren. Het uitgeven in een serie gaf een zekere klantenbinding en de prijs was bescheiden: 95 centimes.

In 1924 introduceerde Fayard opnieuw een boekenreeks, dit keer onder de naam Le livre de demain (Het hedendaagse boek). Fayard wilde met deze reeks nieuwe lezersgroepen bereiken, van de verfijnde bibliofiel tot en met het grote publiek. Het werd een enorm succes. De reeks was herkenbaar aan de opvallende, donkergele omslagen, werd gedrukt op zacht aanvoelend papier en ook de typografie zorgde voor een prettig leesbaar boek. Moderne kunstenaars zorgden voor eigentijdse houtsneden, die overigens niet van de oorspronkelijke blokken maar van cliché's werden gedrukt. Advertenties aan de binnenzijde van het omslag genereerden extra inkomsten.

Mes maîtresses gaat over een middelmatige man met een saaie baan. Hij probeert boven zijn frustraties uit te groeien door zijn mémoires te fantaseren en zo vertelt hij over spannende avontuurtjes met charmante vrouwen. Het verhaal van Jean Fayard werd voorzien van houtsneden door Jean Lébédeff, die ongeveer 25 delen van de reeks illustreerde. Dit was deel 105. Jean Fayard was journalist en zoon van 'Arthème de Grote'. Hij nam na diens dood in 1936 de directie van de uitgeverij over en initieerde reeksen als 'Géographie pour tous' en 'Connaissance de l'histoire'.

  • Titelpagina en frontispice door Jean Lébédeff

Bibliografische beschrijving

Beschrijving:
Mes maîtresses / Jean Fayard ; 43 bois orig. de Jean Lébédeff. - Paris : Fayard, 1931. - 124 p. : ill. ; 24 cm. - (Le livre de demain ; 105)
Drukker:
Louis Bellenand et fils (Fontenay-aux-Roses)
Bijzonderheid:
Met opdracht in handschrift van de auteur
Aanvraagnummer:
Koopm A 134

Literatuur

  • Sophie Grandjean, 'Les éditions Fayard et l'édition populaire', in: Le commerce de la librairie en France au XIXe siècle: 1798-1914. Paris, IMEC: Editions de la Maison des Sciences de l’Homme, 1997, p. 229-232
  • Histoire de l'edition francaise, Tome IV: Le livre concurrence 1900-1950. Paris, Promodis, 1986