Colombe

Jaar: 1933

Auteur: René Jouglet (1884 - 1961)

Kunstenaar: Jane Deley (1878 - 1949)

Uitgeverij: Marcel Seheur, éditeur

Colombe, titelpagina en frontispice door Jane Deley

De jaren twintig van de twintigste eeuw waren een bloeitijd voor het luxueus uitgevoerde Franse boek. Sommige uitgeverijen publiceerden naast hun gewone werken ook bijzondere, geïllustreerde boeken en er kwamen nieuwe uitgeverijen die zich helemaal specialiseerden in bibliofiele producties. Marcel Seheur was zo’n nieuwe naam tijdens het interbellum. Hij produceerde in de jaren twintig en dertig tientallen bijzondere boeken, geïllusteerd door kunstenaars als De Vlaminck en Utrillo. Na 1934 stortte ook de Franse economie in en Seheur – en met hem vele andere uitgevers - verdween van het toneel.

De novelle Colombe (1933) van René Jouglet is een van de minder bekende uitgaven van deze uitgever. Het is het verhaal van een 17-jarig weesmeisje Colombe, dat in een lingeriezaak in Duinkerken werkt. De schilderes Jane Deley voorzag het boek van elf paginagrote kleurenillustraties. De veelal nautische voorstellingen werden door Seheurs drukkerij vermenigvuldigd en tonen zeegezichten, schepen en matrozen. Deley exposeerde in de jaren twintig regelmatig, bijvoorbeeld op de Salon des Artistes Indépendants, de Salon d’Automne en de Tuileries. Er is buiten Colombe geen ander grafisch werk voor boeken van haar bekend.

Bibliografische beschrijving

Beschrijving: Colombe / René Jouglet ; ill. en couleurs de Jane Deley. - [Paris] : Marcel Seheur, éditeur, 1933. - 81 p., [11] bl. pl. : ill. ; 29 cm. 

Drukker: Marcel Seheur

Oplage: 375 exemplaren

Exemplaar: No. 76 van de 375 op Arches

Boekbinder: R. Uljee (Koninklijke Bibliotheek)

Bibliografie: Bénézit 4-401

Aanvraagnummer: KW Koopm K 100