Mark Boog

De gedichten van Mark Boog gaan over het dagelijkse leven: een afstapje, een storm die over het huis raast, een geliefde zonder illusies. Maar filosofische overwegingen zorgen ervoor dat het persoonlijke leven algemener wordt: de ik-persoon wordt een Elckerlyc-figuur.

Mark Boog

Voor zijn debuut in 2000 was de Utrechtse dichter Mark Boog (geboren in 1970) actief in een schrijverscollectief dat onder andere het eigen tijdschrift Mondzeer en de Reuzenkreeft uitgaf. Sommige van die gedichten werden later gebundeld. De debuutbundel heette Alsof er iets gebeurt en leverde Boog de C. Buddingh'-Prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie op.

Bijna alle gedichten in die bundel namen een huis en weersomstandigheden als uitgangspunt voor filosofisch getinte constateringen en overpeinzingen. Het is een illusieloos leven dat Boog beschrijft in zijn gedichtenbundels, maar steeds blijft zijn werk de luchtigheid en lichtheid van een spel behouden, ook al doordat de vele gedichten varianten op eenzelfde redenatie lijken te zijn. In de latere bundels is het huis bovendien verlaten en spelen de gedichten zich af op stranden en in woestijnen: 'Sluit de ogen, laat ons van de winter leren hoe te leven'.

De poëzie van Mark Boog

Online bronnen over de gedichten van Mark Boog