Ivo de Wijs

Ivo de Wijs is een meester in het genre van het 'light verse', hij schrijft teksten voor liedjes en gedichten.

Ivo de Wijs

Zijn eerste bundel verscheen in 1974, onder de sprekende titel Olleke bolleke. Vanaf 1983 presenteerde De Wijs het VARA-radioprogramma Vroege vogels en vanaf die tijd verscheen er om de paar jaar een verzamelbundel van gedichten uit dat programma. Vroege Vogels is een natuur- en milieuprogramma en de gedichten gaan dan ook vaak over planten, bloemen en dieren en de wisseling van de seizoenen. Maar hij schrijft ook over actuele gebeurtenissen.

De gedichten van Ivo de Wijs zijn altijd herkenbaar en rechtstreeks uit het leven gegrepen. De toon is licht en vaak ironisch. Hij bewerkte teksten en schreef liedjes voor musicals als Nijntje, Koning van Katoren en Heerlijk duurt het langst (van Annie M.G. Schmidt). Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, zoals de Zilveren Griffel (1989) en de Kees Stip-prijs (1989).

Wat opvalt aan de poëzie van deze 'tekstdichter' (zoals De Wijs zichzelf noemt) is het metrum, dat altijd 'klopt'. De gedichten vragen erom voorgedragen te worden; of liever nog: gezongen te worden. Het is dus niet verwonderlijk dat De Wijs vaak door zangers en cabaretiers gevraagd wordt liedjes voor hen te schrijven. Een ruime keuze uit de teksten van Ivo de Wijs werden in 2001 verzameld door Jaap Bakker in de bundel Het gaat goed met Nederland.

Leven en werk van Ivo de Wijs

Over de gedichten van Ivo de Wijs

Online bronnen over de poëzie van Ivo de Wijs