La main enchantée

Jaar: 1945

Auteur: Gérard de Nerval (1808 - 1855)

Kunstenaar: Pierre Rousseau (1903 - 1991)

Uitgeverij: Éditions I.P.C.

La main enchantée, titelpagina

De aan opium verslaafde Gérard de Nerval bevond zich na 1841 veelvuldig in een identiteitscrisis. Hij vereenzelvigde zich met oosterse vorsten of sprookjesprinsen en men zegt dat hij kreeften mee uit wandelen nam. Zijn verhalen pakten even fantasierijk uit als zijn leven en één van die verhalen, La main enchantée, werd bijna een eeuw na de dood van Nerval door I.P.C. opnieuw uitgegeven in een klein formaat. Voor deze heruitgave uit 1945 werd de fabel geïllustreerd door Pierre Rousseau, een tekenaar die vanaf de jaren dertig bekend stond om zijn populaire kinderboekenstijl.

Het exemplaar in de Koopman Collectie is voorzien van een mooi verzorgd bandje van de boekbinder G. Koechlin: het boek is gebonden in rood geitenleer en op het voorinslag door Koechlin gesigneerd. Op het voor- en achterplat is dezelfde decoratie aangebracht van goudgestempelde gebogen lijnen, die samen komen in een halve cirkel op de rug van de band. Het geheel van de decoratie wekt de illusie van een ondergaande zon, vuurwerk of – met wat fantasie – de zwaaibeweging van een toverstaf.

  • Voor- en achterplat van boekband door G. Koechlin

Bibliografische beschrijving

Beschrijving: La main enchantée / Gérard de Nerval ; ill. de Pierre Rousseau. - Paris : Éditions I.P.C., [1945]. - iv, 96 p., [16] pl. : ill. ; 14 cm

1e uitgave: In: Contes et facéties, 1853

Drukker: Imprimerie des Beaux-arts (Parijs)

Oplage: 1000 exemplaren

Exemplaar: Nummer 737 van de 800 op C.D.R.

Boekbinder: G. Koechlin

Aanvraagnummer: Koopm D 156

Literatuur

  • Gérard de Nerval, Het treurige beroep van een schrijver. Amsterdam, De Arbeiderspers, 2004
  • Gérard de Nerval, Oeuvres complètes. Paris, Gallimard, 1984-1993