Maitres et amis

Jaar:
1927
Auteur:
Paul Valéry (1871 - 1945)
Kunstenaar:
Jacques Beltrand (1874 - 1977)
Uitgeverij:
Beltrand
Maitres et amis, voorzijde omslag

Jacques Beltrand was afkomstig uit een artistieke familie. Zijn vader was graveur Tony Beltrand en ook zijn broers Camille en Georges Beltrand werkten als grafisch kunstenaars. Jacques Beltrand maakte houtsneden naar aquarellen en schilderijen, maar werkte ook als drukker van houtsneden en als uitgever, onder andere van boeken met illustraties door Maurice Denis. Dit boek van Paul Valéry neemt een bijzondere plaats in binnen zijn werk, omdat het is voorzien van 16 kleurenhoutsneden naar Beltrands eigen ontwerp. Het is gedrukt op zijn persen in een oplage van 200 exemplaren.

De teksten zijn herdrukken van opstellen over Descartes, Baudelaire, Berthe Morisot, Mallarmé en anderen. Deze 'vrienden en meesters' heeft Beltrand geportretteerd in vierkante houtsneden. Voor elke kleur moest een apart blok worden gesneden en daarbij luistert het drukken nauw, omdat de geringste afwijking het beeld verstoort. In dit exemplaar is dat bij een enkele prent gebeurd, maar niet in de portretten van Descartes of Frans Hals. Het drukken van kleurenhoutsneden lijdt in de regel tot veel uitval en is daardoor een kostbaar procédé. Beltrand slaagde erin in zijn houtsneden de vrijheid van een schets of gewassen tekening te suggereren.

Het exemplaar in de Koopman Collectie is door verzamelaar Louis Koopman gekocht op de veiling van de collectie Louis Barthou die van 2 tot 4 maart 1936 in Parijs werd gehouden. Koopman schakelde daarvoor de Parijse boekhandelaar Caffin in met wie hij veel zaken deed. Eenmaal verworven speelde Caffin het boek door aan de auteur met het verzoek een speciale opdracht voor Koopman voorin het boek te schrijven, wat Valéry na enig aandringen deed boven het exlibris van Barthou. Die ene opdracht kostte Caffin veel overredingskracht en hoewel Koopman graag nog andere boeken door Paul Valéry had laten signeren, achtte Caffin het raadzaam niet verder aan te dringen.

  • Opdracht van Paul Valéry aan Louis Koopman

Bibliografische beschrijving

Beschrijving:
Maîtres et amis / Paul Valéry ; camaïeux de Jacques Beltrand. - Paris : [Beltrand], 1927. - 163 p. : ill. ; 32 cm
Drukker:
Jacques Beltrand; Marcel Lacou & Émile Lainé
Oplage:
200 exemplaren
Exemplaar:
Nummer 111 van de 200 op Vélin
Bijzonderheid:
Met opdracht in handschrift van de auteur aan Louis Koopman; Met een brief van boekhandel Auguste Blaizot en een brief van Édouard Loewy aan Louis Koopman en zes pagina's uit de veilingcatalogus van Louis Barthou
Bibliografie:
Bénézit 2-78/79 ; Carteret IV-386 ; Édouard-Joseph I-106 ; Mahé compl.-63
Aanvraagnummer:
Koopm A 426

Literatuur

  • Georges Karaïskakis, François Chapon, Bibliographie des œuvres de Paul Valéry publiées de 1889 à 1965. Paris, Librairie Auguste Blaizot, 1976