Tomas Lieske

Tomas Lieske debuteerde in 1987 met de dichtbundel 'De ijsgeneraals'. Intussen is Tomas Lieske behalve als dichter vooral bekend als romanschrijver.

Tomas Lieske

De ijsgeneraals was eigenlijk niet zijn eerste boek. Lieske is een pseudoniem, zijn echte naam is Ton van Drunen. Voor zijn debuut publiceerde had hij al enkele poëzie- en toneelwerken bij marginale uitgevers. Aan het begin van de jaren tachtig gooide hij zijn aanzetten voor romans weg en begon hij een nieuwe schrijverscarrière, onder de naam Tomas Lieske, bij een officiële uitgever: Querido.

Voor zijn roman Franklin ontving hij de Libris Literatuur Prijs. In 2007 ontving hij de VSB Poëzieprijs voor Hoe je geliefde te herkennen.

Lieske zei: 'De dichtkunst lijkt mij bij uitstek niet bedoeld om het de lezer makkelijk te maken', en dat demonstreert hij met historische en mythologische verwijzingen en onlogische plotwendingen. In zijn poëzie zijnfantasie en werkelijkheid vaak in botsing en ontstaan er wrede situaties, met bijvoorbeeld een 'agressief vadsig' lichaam en een man die het resultaat is van 'zijn moeders geilheid voor een rund'. Maar ook 'hangt' er soms een woord 'in de stilte tot het volledig oplost'.

Leven en werk van Tomas Lieske

Over de poëzie van Tomas Lieske

Online bronnen over Tomas Lieske