Nachoem M. Wijnberg

Nachoem M. Wijnberg, econoom en dichter, publiceerde niet alleen dichtbundels zoals 'Vogels', maar ook onderzoeksrapporten met intrigerende titels als 'The dynamics of inter-firm networks in the course of the industry life cycle: the role of appropriability'.

Nachoem M. Wijnberg

Wijnbergs poëzie is geëvolueerd van anekdotisch naar abstract, met behoud van het verhalende element. Hij schrijft vaak over actuele, maatschappelijke, politieke en filosofische kwesties. Associaties en logica wisselen elkaar af. Soms lijken de gedichten bedoeld als objectieve observaties en is (afstandelijk) sprake van 'Iemand' of 'men'. Helderheid staat voor de dichter voorop.

Voor zijn gedichten is hem de P.C. Hooft-prijs 2018 toegekend.

Wijnberg verwijst veelvuldig naar de joodse religie, naar mythologie, filosofen, dichters en beeldend kunstenaars. Hij neemt de lezer mee naar Troje, naar Cathay en naar het atelier van Rodin, stelt de lezer voor aan het Vogelmeisje en Juan de la Cruz. In een interview zei Wijnberg: 'Ik heb nooit last van gebrek aan onderwerpen voor gedichten, want ik heb genoeg problemen.' Hij zei ook: 'Mijn gedichten zijn helder, makkelijk te lezen en beloven althans dat ze gaan over belangrijke zaken in ieders leven.' (NRC Handelsblad, 7 augustus 2009)

Leven en werk van Nachoem M. Wijnberg

Over de gedichten van Nachoem M. Wijnberg

Online bronnen over de poëzie van Nachoem M. Wijnberg