Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen schrijft en illustreert haar eigen kinderboeken, ze is actief als dichter, romancier, cabaretière en vertelster. Ze viel met haar werk regelmatig in de prijzen.

Joke van Leeuwen

Vooral haar jeugdboek Deesje werd in vele talen vertaald en daarvoor is Van Leeuwen bovendien onderscheiden met prijzen in het buitenland. Haar stijl is levendig, origineel en prikkelend. Kinderen en volwassenen in haar boeken lopen met verwondering door het leven en ontdekken al doende ook de keerzijde van het bestaan. Van Leeuwen tekent mensen, dieren en voorwerpen - soms absurdistisch - niet als 'lief, zacht en aardig'.

Joke van Leeuwen schreef ook voor volwassenen, bijvoorbeeld de novelle De tjilpmachine, maar zelf heeft ze een grondige hekel aan het onderscheid dat gevestigde schrijvers maken tussen kinderboeken en 'echte' literatuur. De pers reageerde overwegend positief op haar gedichtenbundels en kritisch op haar proza.

Haar gedichten werden meermaals vergeleken met die van Judith Herzberg. Tussen 2008 en 2010 was Van Leeuwen stadsdichter van Antwerpen.In haar dichtbundels schrijft Joke van Leeuwen over tegelzee, paaltjes en een tas vol groeten, over zware taarten, armen die vastvriezen op ansichtkaarten, en over plooien en paaien.

Leven en werk van Joke van Leeuwen

Over de poëzie van Joke van Leeuwen

Online bronnen over de poëzie van Joke van Leeuwen