Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens was in het circuit van poëzie-optredens al langer dan een decennium bekend en dan vooral via zogeheten poetry slams. Hij werd geboren in 1970. Zijn officiële debuut verscheen pas in 2003.

Erik Jan Harmens

Het debuut heette: In menigten. De gedichten beschrijven het liefdesleven van een dichter zoals zich dat tussen andere relaties af afspeelt: laconiek, agressief, met veel misverstanden en sterke drank.

Verschil tussen spreektaal en gedichtentaal wil Harmens niet maken: hij schrijft zoals hij praat en dan is er, zoals hij zegt, 'geen overzicht en mijn leven is een chaos en de relatie tussen jou en mij is een puinhoop en ik kan niet met mijn vrienden overweg en dus is alles dat ik neerschrijf (alles wat ik neerschrijf) (al ik neerschrijf): chaos'.

Zijn gedichten barsten van de herhalingen die de voordracht steunen en gebruiken een directe en heldere taal, zonder verfraaiing, waarin gedreven, soms dramatisch, soms hilarisch, hedendaagse situaties worden beschreven: van snelklaarmacaroni via bilspleet naar blotebillengezicht.

Leven en werk van Erik Jan Harmens

Over de gedichten van Erik Jan Harmens

Online bronnen over de gedichten van Erik Jan Harmens