Elly de Waard

Elly de Waard maakte zich sterk voor de vrouwelijke stem in de poëzie en ontsloot de lesbische erotiek in gedichten met expliciet, lyrisch taalgebruik.

Elly de Waard

Dichter, recensent, popcriticus en vertaalster Elly de Waard (1940) debuteerde als dichter op 38-jarige leeftijd met de bundel Afstand (1978). Ze was mede-oprichtster van de Anna Bijns Prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt. De Waard publiceerde recensies over poëzie en popmuziek en maakte voor muziektijdschriften interviews met beroemdheden zoals David Bowie.

Elly de Waard leefde twaalf jaar samen met de dichter Chris van Geel (1917-1974), eerst in Groet en later in 't Vogelwater in Castricum, waar ze nog steeds woont.

De Waard heeft gepleit voor onvervalste lyriek. Veel van haar gedichten hebben de romantische liefde tot onderwerp. Thema's zijn het vrouwelijk lichaam,zintuiglijke ervaringen ende natuur. Haar taal is toegankelijk, concreet en barok, waarbij archaïsmen en uitroepen niet worden geschuwd. Tot haar voorbeelden rekent zij J.H. Leopold, Vasalis, Sappho en Emily Dickinson.

Leven en werk van Elly de Waard

Over de gedichten van Elly de Waard

Online bronnen over de poëzie van Elly de Waard