Joost Zwagerman (1963-2015)

Joost Zwagerman was woordvoerder van de dichters die zich presenteerden als De Maximalen. Zij streefden naar meer vitaliteit in de poëzie.

Achteromslag van Joost Zwagerman, Het vijfde seizoen (2003)

Zijn bekendheid dankt Zwagerman niet alleen hieraan. Naast gedichten publiceerde hij een stroom novellen en romans, columns, essays en kritieken. Vooral zijn romans trokken de aandacht en werden genomineerd voor literaire prijzen, zoals de AKO-Prijs en de Gouden Uil. De romans verschenen in vertaling over de hele wereld, van Frankrijk tot en met Japan. Op televisie presenteerde hij het fameuze programma 'Zomergasten' voor de VPRO.

Voor de schooljeugd behoorde Zwagerman tot de top vijf van meest gelezen schrijvers. Zijn werk haalde grote oplagen - de uitgever adverteerde met 800.000 verkochte exemplaren van alle boeken bij elkaar. Harde, niets ontziende kritieken en loftuitende, hij kreeg ze in alle gradaties.

Het werk van Zwagerman weerspiegelt de tijdgeest en is doorspekt met citaten en verwijzingen naar andere schrijvers, naar denkers en musici. Zelf heeft hij beweerd veelzijdigheid en eclecticisme op te zoeken. Ook beweerde hij te dichten uit ambitie, niet vanwege zijn talent. Zijn dichterlijke werk neemt dan ook een geringe plaats in binnen zijn gehele oeuvre, maar het is wel een speciale plaats: lyrisch, extravert en retorisch. Dat levert uitdrukkingen op als: de hoogmoedblaf, furieuze spreeuwen, hugo fucking claus en rondborstig hooggebergte.

Geboren te Alkmaar, 18 november 1963

Overleden te Haarlem, 8 september 2015

Leven en werk van Joost Zwagerman

Over de gedichten van Joost Zwagerman

Online bronnen over Joost Zwagerman