Hot Printing-prenten hors série

Naast de prenten waarvan twee of meer exemplaren zijn gemaakt, bestaan er nog drie prenten waarvan slechts één exemplaar bekend is. Deze worden soms wel en soms niet tot de Hot Printing-reeks gerekend. Ze zijn er verwant aan: ze zijn gemaakt op hetzelfde soort papier en hebben hetzelfde formaat. Daarentegen zijn de composities ingewikkelder en zijn ze waarschijnlijk niet bedoeld als een werk in oplage. Vandaar dat ze hier als 'hors série' worden beschouwd.

H.N. Werkman, 'Haven' (Stedelijk Museum Amsterdam)

'Haven' [D-112, HP35/37-39: hot printing 17]

Stencil, rolkant, op dubbelzijdig gecoat kunstdrukpapier

Collectie:

Stedelijk Museum Amsterdam (inv.nr.A 8085): 325x249 mm. [Herkomst: Schenking M.C. Werkman-van Leeuwen, 1959].

De thematiek van deze prent lijkt aan te sluiten op de prent 'Schipper' (D-100). De vlakvulling (er zijn geen open witte vlakken zoals op de Hot Printing-prenten) doet denken aan de volgende reeks prenten (ook unica): Amsterdam-Castricum.

H.N. Werkman, 'Compositie met speelkaarten' (Groninger Museum)

'Compositie met speelkaarten' [D-113, HP35/37-40: hot printing 18]

Stencil, rolkant, op dubbelzijdig gecoat kunstdrukpapier

Collectie:

Groninger Museum (inv.nr. 1988.0100): 326x250 mm. [Herkomst: Jan Jordens, Groningen; B.J. Meijler-Cohen, Groningen;Bruikleen Stichting De Ploeg;Schenking Nieuwsblad van het Noorden].

Delen van de compositie doen denken aan prenten uit de Hot Printing-reeks, zoals het gele vlak, dat op sommige exemplaren van 'Naaktfiguur op canapé' ook voorkomt. De hand met lange vingers lijkt verwant aan die op het omslag van Preludium (1938).

H.N. Werkman, 'Jongleur met ballen' (Particuliere Collectie Groningen Stad)

'Jongleur met ballen' [D-114: hot printing 19]

Stencil, op dubbelzijdig gecoat kunstdrukpapier

Collectie:

Particuliere Collectie Groningen Stad: 319x244 mm. [Gehecht in omslag Februari Aanbieding,rechts onder voorzien van het monogram 'h.n.w.', gestempeld met de Mediaeval Cursief, corps 18, in zwarte inkt]. [Herkomst: Collectie George Martens.]

Het enig bekende exemplaar van deze prent bevindt zich in het enig bekende exemplaar van de plaquette Februari Aanbieding. Daarvan zou, in principe, net als van Hot Printing een kleine oplage gemaakt kunnen zijn, maar daarvan zijn tot nu toe geen sporen gevonden.

Paul van Capelleveen