De Blauwe Schuit: Het jaar 1572
In november 1940, het eerste oorlogsjaar, kwamen de uitgevers van De Blauwe Schuit - Henkels, Zuithoff en Buning - voor het eerst bij elkaar. Buning suggereerde het gedicht 'Het jaar 1572' van Martinus Nijhoff te laten drukken.
Het gedicht paste perfect bij het voornemen van uitgeverij De Blauwe Schuit om hun vrienden een hart onder de riem te steken. Het verwees naar de Tachtigjarige Oorlog, het verzet tegen de Spaanse overheerser in de zestiende eeuw én naar het koningshuis. Beide aspecten kregen nu een dubbele betekenis: verzet tegen de Duitse overheerser en een aan Oranje gerelateerde vaderlandsliefde.
Alle uitgaven van De Blauwe Schuit werden gedrukt door H.N. Werkman, maar deze eerste werd nog niet door hem geïllustreerd. De houtsneden ervoor zijn gemaakt door de kunstenaar Jan Wiegers, die net als Werkman lid was van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.
Herdruk van de rijmprent
Halverwege 1941 werd de uitgave in herdruk genomen, met een afwijkend colofon, want het was niet langer een nieuwjaarswens. Op 28 augustus 1941 schreef Werkman: 'Intusschen heb ik de rijmprent in proef laten zetten die ik hierbij ter correctie zend.' Waarschijnlijk deed zijn assistent Wieberen Bos (1897-1972) het werk daarvoor. Op 11 september beloofde Werkman om exemplaren van de voltooide heruitgave te sturen aan de 'schippers' van De Blauwe Schuit: elk ontving er vier. Vier dagen later stuurde hij de 'oplage' met verzendenveloppen aan Buning, die ze zou verspreiden. De eerste uitgave kwam niet in de verkoop, de tweede waarschijnlijk wel.
[Auteur van deze bijdrage: Paul van Capelleveen]