Trois nobles bêtes

Jaar:
1951
Auteur:
André Demaison (1883 - 1956)
Kunstenaar:
Odette Denis
Uitgeverij:
Vialetay
Titelpagina met opdracht van André Demaison aan Louis Koopman

Als kenner van Afrika werkte de vrijwel onbekend gebleven romancier André Demaison mee aan de 'Guide officiel' van de Exposition coloniale uit 1931. Louis Koopman bezat de Agenda PLM die gewijd was aan deze tentoonstelling. In het overlijdensbericht van de schrijver uit Le Figaro van 21 september 1956 werd gesteld dat hij leefde als een Afrikaanse pionier in Senegal. Op aanmoediging van de schrijvende gebroeders Jean en Jérôme Tharaud noteerde Demaison verhalen over het Afrikaanse leven en de dierenwereld.

Odette Denis

Over de illustrator Odette Denis is vrijwel niets bekend, zelfs geen geboorte- of sterfjaar. Wel is bekend dat zij naast Trois nobles bêtes ook de Poèmes barbares (1948) van Lecomte de Lisle en Le livre de la jungle van Rudyard Kipling (1949) verrijkte met levendige gravures. Uit de titels die zij illustreerde, kunnen we wellicht opmaken dat zij een voorkeur had voor het wilde en exotische. De paginagrote etsen illustreren verhalen over de panter Sola, de adelaar Napo en de olifant Hanta.

Colofon, gesigneerd door André Demaison en Odette Denis

Brieven

Naast tien boeken bezit de Koopman Collectie ook een aantal brieven van Demaison aan Koopman, geschreven vanuit Parijs, Bellevue en Abidjan (Ivoorkust) in de periode 1936-1956. Anny Antoine en Louis Koopman waren goed bevriend met de schrijver. Zij las zijn werken tijdens haar ziekteverblijf in Erps (België).

Bibliografische beschrijving

Beschrijving:
Trois nobles bêtes / par André Demaison ; 20 eaux-fortes orig. d'Odette Denis. - Paris, Vialetay, 1951. - 180 p. : ill. ; 35 cm
Drukker:
Pierre Gaudin (tekst); Manuel Robbe (kopergravures); Gaston Bauche (suites)
Oplage:
257 exemplaren
Exemplaar:
Dit is een van de 30 exemplaren voor medewerkers en een van de exemplaren voor de kunstenaar op Rives
Lettertype:
Plantin
Bijzonderheid:
Gesigneerd door de auteur en de kunstenaar; Met opdracht van de auteur aan Louis Koopman; Met een prospectus en een specimen
Bibliografie:
Dugnat et Sanchez II-721 ; Monod 3600
Aanvraagnummer:
Koopm A 174

Literatuur

  • Jacques Demougin (Ed.), Dictionnaire de la littérature française et francophone. Tome I, Paris, Larousse, 1987
  • Louis Koopman, Anny Antoine: Sa vie, nos conversations littéraires. [S.l. : s.n.] (Haarlem, Henkes-Holland), 1968