L'illustre magicien

Jaar: 1920

Auteur: J.A. (Comte) de Gobineau (1816 - 1882)

Kunstenaar: C.A. Picart Le Doux (1881 - 1959)

Uitgeverij: Pichon

L'illustre magicien, titelpagina

L’illustre magicien is een heruitgave van een negentiende-eeuws verhaal in een traditionele, goed verzorgde luxe editie. Het boek is voorzien van houtsneden door Charles Alexandre Picart Le Doux, gedrukt in 421 exemplaren door Léon Pichon (1876-?). Dit exemplaar van de oosterse novelle van Joseph Arthur de Gobineau werd gebonden in perkament door een onbekende binder. Het exemplaar in de Koopman Collectie is nummer 90 en heeft een interessante herkomst.

Op de binnenzijde van het voorplat is het ex libris van Adelina en Ricardo Güiraldes aangebracht. Achterin het boek, op de keerzijde van het colofon, is een korte opdracht in handschrift te lezen: 'Geschonken aan Adelina Güiraldes door haar vriendin Adrienne Monnier Parijs 3 juni 1922'. Adrienne Monnier (1892-1955) was een vriendin van alle belangwekkende Franse schrijvers, ze was een bekende uitgever, boekhandelaar en stimulator van het literaire leven in Parijs tijdens het interbellum. Maar wie was Adelina?

Handgeschreven opdracht van Adrienne Monnier aan Adelina Güiraldes

Ricardo Güiraldes

Adelina, geboren Del Carril, trouwde in 1913 met de Argentijnse auteur Ricardo Güiraldes (1886-1927). In Argentinië miste deze schrijver een stimulerend literair klimaat; bij tijd en wijle snoof hij in Parijs de sfeer op van het moderne literaire leven en zijn vrouw Adeline vergezelde hem op de lange, transatlantische reizen. Ricardo Güiraldes bewonderde onder andere Valery Larbaud en na hun eerste ontmoeting omstreeks 1920 trokken de twee auteurs als oude vrienden met elkaar op.

Larbaud, die de Spaanstalige literatuur een warm hart toedroeg, introduceerde Güiraldes bij Adrienne Monnier en de literaire kring in haar beroemde boekhandel, La Maison des Amis des Livres. Léon Paul Fargue, Jules Romains, Francis de Miomandre en anderen ontvingen Güiraldes met open armen. Het bekendste werk van Ricardo Güiraldes is Don Segundo Sombra (1926) over het karakter van de 'gaucho'. Een van de personages herinnert sterk aan zijn Franse literaire vriend: Valerio Larba.

Adrienne Monnier was zeer betrokken bij 'haar' auteurs. In haar winkel hing ze een portret van Güiraldes op, ze correspondeerde met hem (als hij terug was in Buenos Aires) en ze sloot klaarblijkelijk vriendschap met zijn vrouw, met wie zij de correspondentie voortzette nadat Ricardo in 1927 overleed. Adelina Güiraldes was een van de gewaardeerde overzeese leden van de vereniging La Maison des Amis des Livres en Monnier schonk haardeze uitgave in 1922.

Bibliografische beschrijving

Beschrijving: L'illustre magicien / Comte de Gobineau ; avec les grav. sur bois de Picart Le Doux. - Paris : Pichon, 1920. - 64 p. : ill. ; 26 cm 1e uitgave 1876

Drukker: Léon Pichon

Oplage: 421 exemplaren

Exemplaar: Nummer 90 van de 370

Bijzonderheid: Met opdracht in handschrift van Adrienne Monnier aan Adelina Guïraldes

Bibliografie: Carteret V-92 ; Mahé II-244 ; Monod-5497

Aanvraagnummer: KW Koopm A 63

Literatuur

  • Alberto Oscar Blasi, Güiraldes y Larbaud: una amistad creadora. Buenos Aires, Nova, [1970]
  • Henri Focillon, Léon Pichon: Imprimeur Parisien. Wien, Philobiblon, 1936
  • Laure Murat, Passage de l'Odéon: Sylvia Beach, Adrienne Monnier et la vie littéraire à Paris dans l'entre-deux-guerres. Paris, Fayard, 2003
  • Giovanni Previtali, Ricardo Güiraldes and Don Segundo Sombra: Life and works. New York, Hispanic Institute, 1963