Contes

Jaar: 1960

Auteur: Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776 - 1882)

Kunstenaar: Alexandre Alexeïeff (1901 - 1982)

Uitgeverij: Club du livre

Titelpagina van Contes

Ambroise Vollard was rond het fin de siècle de eerste die naam maakte met het uitgeven van klassieke teksten die door hedendaagse, toonaangevende kunstenaars waren geïllustreerd. Zestig jaar later probeerde uitgever Philippe Lebaud van de Club du Livre in zijn voetsporen te treden met de reeks 'Gravure contemporaine'. Volgens de uitgebreide prospectus beoogde deze reeks - naar Vollards succesrecept - een dwarsdoorsnede te geven van de moderne grafische kunstvormen én - om de bibliofielen extra te behagen - representatief te zijn voor de actuele stand van de boekbindkunst. Overigens is het boek gebonden, maar is de naam van de boekbinder niet vermeld.

Film

Voor het tweede deel van 'Gravure contemporaine' vroeg Lebaud de uit Rusland afkomstige Alexandre Alexeïeff om de verhalen van de negentiende-eeuwse Duitse auteur Hoffmann te illustreren (in de Franse vertaling van Clara Malraux). Alexeïeff was toen al een gevestigd boekillustrator, maar was tevens actief op het gebied van de experimentele cinema. Samen met de Amerikaanse Claire Parker werkte hij aan een speciale techniek voor animatiefilms. Een aantal van zijn advertentiefilms is in filmkringen nog altijd beroemd.

Alexeïeffs boekillustraties werden gekenmerkt door hun technische vernuft. Zo ontwikkelde de Russische illustrator al in de jaren dertig een speciale manier van graveren waarbij hij houtsnede met kopergravure combineerde. Voor Hoffmanns griezelverhalen tekende Alexeïeff nachtelijke taferelen, onheilspellende schaduwen en argwaanwekkende mistvlagen in subtiele grijstinten. In zijn voorwoord bij deze uitgave stelde André Billy van de Académie Goncourt: 'Van nu af aan zal Hoffmann voor mij, voor ons, de schrijver zijn die Alexeïeff heeft geïllustreerd.' ('Désormais Hoffmann sera pour moi, pour nous, l'écrivain qu'a illustré Alexeïeff.')

Bibliografische beschrijving

Beschrijving: Contes / Hoffmann ; eaux-fortes originales d'Alexandre Alexeïeff ; [trad. originale de Clara Malraux]. - Paris : Club du Livre, [1960].- 216 p. : ill. ; 35 cm. – (Gravure contemporaine ; 2)

Drukker: Pierre Bouchet (tekst) J.J.J. Rigal (Parijs) (etsen)

Oplage: 475 exemplaren

Exemplaar: Nummer 138 van de 375 op Rives

Lettertype: Eramus mediæval

Bijzonderheid: Met prospectus

Bibliografie: Bénézit 1-190 ; Monod 6054

Aanvraagnummer: KW Koopm K 297

Literatuur

  • Pierre Mornand, Vingt-deux artistes du livre. Paris, Le courrier graphique, 1948