Sapho

Jaar:
1925
Auteur:
Alphonse Daudet (1840 - 1897)
Kunstenaar:
Auguste Leroux (1871 - 1954)
Uitgeverij:
Ferroud
Sapho, vooromslag

De zedenroman Sapho van Alphonse Daudet verscheen voor het eerst als feuilleton in L'Écho de Paris van 1884 en werd zowel bij de pers als bij het publiek goed ontvangen. Dat gold ook voor de theaterbewerking door Daudet. Hij droeg het werk op aan zijn zoons, voor later, als ze 20 jaar zouden zijn: 'Pour mes fils, quand ils auront vingt ans'. De roman vertelt het verhaal van de verhouding tussen een jonge man en de heldin, Sapho, een ouder wordende courtisane uit de Quartier latin.

Veelzijdige illustratoren

Auguste Leroux en H. Bouché-Leclercq, die de kleurrijke illustraties verzorgde bij Sapho, waren beiden leerlingen van Léon Bonnat, een gevierde portretschilder in die tijd. Ook Bouché-Leclercq was voornamelijk portretschilder, hoewel hij tevens werkzaam was als conservator van het Musée Jacquemart-André en als decoratief schilder. Auguste Leroux was aanzienlijk veelzijdiger. Naast het schilderen van onder andere naakten, landschappen en portretten, maakte hij ook tekeningen en illustraties bij tal van boeken. Zo illustreerde hij onder meer Un coeur simple van Flaubert en A rebours van Huysmans.

  • Tekst door Alphonse Daudet met illustratie door Auguste Leroux (p.3)

Ferroud

A. Ferroud had een eigen uitgeverij onder de namen Librairie des Amateurs en Ferroud. De firma was werkzaam tussen 1884 en 1935. Samen met bekendere uitgevers als Vollard stond hij aan de wieg van het kunstenaarsboek ('livre d'artiste'). Hoewel hij tal van boeken heeft uitgegeven is er over Ferroud zelf niet veel bekend. Op sommige uitgaven staat vermeld dat F. Ferroud zijn opvolger is. Bij Édition du Monument publiceerde hij in 1908 Narkiss van Jean Lorrain. Hij zette zijn paraaf (FF) vaak onder de nummering van een exemplaar, zoals ook in dit boek.

Veel van de uitgaven van Ferroud zijn kleurrijk geïllustreerd. Door de herkenbare 'coloris' (kleurschakering) werd Ferroud dan ook beschouwd als een 'éditeur de demi-luxe'. In deze uitgave van Sapho zijn de illustraties ingekleurd met de pochoirtechniek door atelier Berthelot.

  • Illustratie door Auguste Leroux uit extra set afbeeldingen

Bibliografische beschrijving

Beschrijving:
Sapho / Alphonse Daudet ; nombreuses ill. en couleurs par Auguste Leroux et H. Bouché-Leclercq. – Paris : Ferroud, 1925. - 253 p. : ill. ; 26 cm
Drukker:
G. Boutitie & Co. (Parijs) (tekst)

Berthelot (kleur)
Oplage:
1225 exemplaren
Exemplaar:
Nummer 89 van de 175 op Japon Impériale
Bijzonderheden:
Bevat een serie van de drie stadia van de illustraties, waarvan één in zwart; Geparafeerd door de uitgever
Bibliografie:
Bénézit 2-621 ; 8-621 ; Carteret 4-133 ; Mahé I-638 ; Monod 3494 ; Saur Allgemeines Künstler-Lexikon 13-288
Aanvraagnummer:
Koopm L 480

Literatuur

  • Anne-Simone Dufief, Alphonse Daudet: Romancier. Paris, Champion, 1997
  • Henri-Jean Martin, Histoire de l'édition française. Paris, Promodis, 1986
  • Jim Maslen, 'The pochoir process in book illustration in France', in:The private library, 6th ser., vol. 5:3 (Autumn 2012), p. 103-127
  • Jean-Alexis Néret, Histoire illustrée de la librairie et du livre français. Paris, Lamarre, 1953